Символ на града, кулата е и своеобразен архитектурен паметник. Намира се на северозападния склон на височината Бърдо, до Ракитово. Кулата се състои от две части с каменна зидария, с височина 18,60 метра и с дебелина на стените – 80 см. Дървените пояси са поставени през метър. Формата е на осмоъгълник, покривът е конусовиден, покрит с ламарина. Часовникът има два циферблата с римски цифри. Вътрешното стълбище е подменено през 1960 г. 

Самото изграждане финансират двама местни жители. Над вратата й имало каменна плоча с надпис на старотурски език. Текстът на плочата казвал, че с цел да се ръководи времето за населението, е започнато построяването на един часовник с много ъгли. Строителят на кулата се казвал Малик Челеби и построил часовника през 1872 г. Така се изпълнило желанието на дарителите. Днес Часовниковата кула в Ракитово е исторически паметник на културата от национално значение.

Искаш ли да ни помогнеш да допълним и подобрим тази информация? Или може би знаеш интересна легенда или история свързана с това място? Остави като коментар под статията полезна информация – нека заедно да запазим културното наследство на Община Ракитово!