През пределите на община Ракитово минава прословутата родопска теснолинейка. Имате възможност да се качите на нея от две локации в общината – гара Цепина или гара Костандово. До гара Цепина можете да стигнете по добре маркирана еко пътека тръгваща от местност Метоха в Дорково, но имайте в предвид, че маршрута е дълъг и е най-добре да ви придружи човек, който вече го е минавал. Стигнали вече гара Цепина можете да изминете целия път до Добринище (около 4 часа) или да изберете по къса дестинация – гара Костандово или Велинград. Без значение дали ще изберете по-дълъг маршрут или по-къс такъв, и в двата случая ще останете очаровани от магията на дизеловото влакче. Препоръчваме ви да се качите през пролетта – природата е уникално зелена и красива през този сезон.

Също така можете да отидете с автомобил до гара Костандово и от там да хванете мотриса посока Добринище или посока Септември. И в двете посоки пред вас ще се открият страхотни гледки.

Маршрутът на родопската теснолинейма е уникален и минава през 3 планини, 2 котловини и 6 реки. Наскоро линията намери място в престижна класация на гританския ТОП вестник Гардиън, в която е сред 10-те най-живопистни пътувания с влак през Европа.

Booking.com