Loading...
Град Ракитово2022-01-19T00:17:21+02:00

Новият бисер на алтернативния туризъм в Родопите

Родопският град Ракитово се намира на 80 км. от Пловдив и 130 км. от София.

В Дестинацията Ракитово можете да посетите: Диорамата “Плиоценски парк” – Дорково, средновековната столица на Родопите – Крепост Цепина, природната забележителност Пещера Лепеница, връх Сютка, тракийското светилище Пашино бърдо, резерватът Мантарица – под егидата на ЮНЕСКО, базиликата Николица, часовниковата кула в Ракитово. 

Районът на Ракитово и Чепинското корито е сърцето на земята на тракийското племе беси, които са жреците на Дионис. В земята на бесите се намира централното светилище на Дионис. Заради светилището в древността тази земя е наричана СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА ДИОНИС. 

Интересни места и маршрути в град Ракитово

Базиликата Николица в Ракитово

Базиликата в местността Николица, гр. Ракитово е раннохристиянска, трикорабна, кръстокуполна базилика. Построена е през периода 4-6 век от тракийското племе беси, което в края на 4 век

Часовниковата кула в Ракитово

Символ на града, кулата е и своеобразен архитектурен паметник. Намира се на северозападния склон на височината Бърдо, до Ракитово. Кулата се състои от две части с каменна зидария,

Полезна информация и често задавани въпроси

Животът в землището на града се заражда около IV в. пр.н.е.

По последно преброяване – 8632 души.

Икономиката на града е зависима от дърво-преработвателната промишленост, която е основен работодател в района.

Района е богат на различни видове забележителности. Разгледайте секция свободно време за да се ориентирате какво можете да видите.

Общината е със смесено население от българи, българо-мохамедани, роми и армъни(власи). Всички етнически групи живеят в хармония и спокойствие – общината се гордее със своята етническа толерантност.

Използвайте формата за контакт в секция свържи се с нас на този уеб сайт за да зададете вашите въпроси – ще ви съдействаме с каквото можем!

Дорково е село скътано в Чепинското корито на Западните Родопи. Историята му като селище се преплита със славното величие на средновековната крепост Цепина и се губи назад във времето. 

ПОВЕЧЕ ЗА ДОРКОВО

Костандово е сред най-старите селища в Чепинската котловина. Отбелязано е най-рано в документ от 1515 г. Запазено е сведение за него в летописа на поп Методи Драгинов.

ПОВЕЧЕ ЗА КОСТАНДОВО

“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи, в себе си.”

“Който не е видял Родопите през живота си, той не е видял България!”

Иван Вазов