Четвъртото по големина село в България е заобиколено от върховете на Западни Родопи, община Велинград, а именно – Драгиново. Първите сведения за съществуването на това село са от далечната 1477, така и до днес – едно от малкото български села, в което животът не спира да кипи. Населението на Драгиново наброява над 5 хил. души и непрекъснато се увеличава.
Сред жителите на велинградското село преобладават мюсюлманите, като християнското население е доста по-малко, но това не пречи на съвместния и спокоен начин на живот. Драгиновци са хора, отворени към всичко и всеки, хора, които ще те посрещнат топло и гостоприемно, хора, винаги усмихнати.

село Драгиново през лятото

село Драгиново през лятото

Това китно селце на територията на област Пазарджик е толкова древно и модерно едновременно. Традициите и обичаите тук оживяват. Може би едно от най-отличителните неща за този район е сватбата. Драгиновската сватба успява да изуми всеки един посетител, озовал се за пръв път на територията на селото. В Драгиново сватбата се прави за цялото село, няма покани, всеки¸който иска, може да присъства. Още по-интересно е облеклото – характерна за сватбения обичай тук е уникалната драгиновска носия, която не се среща никъде другаде, освен тук. Пъстротата и цветовете на драгиновската носия е повече от красива, тя буквално блести. Освен това една сватба в Драгиново започва много по-рано от посочения ден, защото е свързана с редица обичаи, сред които са – нареждане на чеиз, тельосване на булката и много други.

Традиционна булка в Драгиново

Традиционна булка в Драгиново /Photo credit Мирослав Арапов/

Наред с всички тези неотживели традиции, местните се придържат и към актуалното – всяка драгиновска булка днес има своето моминско парти, а всеки младоженец – своя последен ергенски запой; всяка млада двойка, пред сватба, оправя официална покана на своите кумове; всички драгиновски младоженци имат своя дългоочакван меден месец. Ето затова казваме, че в Драгиново традиция и актуалност се преплитат в едно – хората от това село умеят да бъдат с крак в модата, но едновременно с това и успяват да не скъсат връзката със света и навиците на своите прадеди – нещо, което е изключителна рядкост за днешните българи.
Драгиново никога не спи. Почти невъзможно е да минат 5 минути без да се движи кола по главния път, отвеждащ към Велинград, който пък е само на 4 минути с кола от селото. Драгиновци могат да се похвалят с редица хранителни магазини, магазини за дрехи и обувки, аптеки, козметични салони, заведения за бързо хранене, ресторанти, кафенета, хотели, дори и открит плаж, автомивки, автосервизи и много други. Селото е добре снабдено с всичко.

Booking.com

Няма как да не споменем и за природата тук. Местата над Дргагиново, които откриват уникална гледка над цяло село и части от Велинград, са не малко на брой. Вървейки по определени пътеки, пригодени за пешеходци, ще се озовете на навеси, пейки и други подходящи за туристи условия, при които да релаксирате и да се наслаждавате на майката природа.

Панорамен изглед към Драгиново

Панорамен изглед към Драгиново