Читалище „Просвета -1919” е извор на духовна сила, знания за миналото и настоящето, то е сърцето на нашето малко и уютно градче и се грижи за личностното израстване и оформяне на всеки един жител на Костандово. Читалището е най-голямото в общината, разполага с огромен архив от книги и документи, които пазят миналото ни, оборудвано е с голяма, въртяща се сцена, амфитеатрален салон с 300 места, заседателни зали, голяма читалня и библиотека с над 12 220 тома.
През 1924 г. е създадена първата театрална група, а през 1975г. е създаден ансамбъл за изворен фолклор „БОЯНА“, който има редица участия в страната и извън нея.От 2003 съществува група за стари градски песни „Евридика“ .

 Казват , че човек без родова памет е като дърво без корени, което бързо изсъхва. Именно за това в нашето градче се поддържа живителната влага на корените на нашите родственици, нашите прадеди и деди,които са били благородни хора с непоклатими добродетели и несломим български дух.

Читалище „Просвета -1919” е пазителят на неугасващата вяра, на духовните ценности и морал, на историята на миналите, сегашните и бъдещи поколения. Именно то пази незаличимата диря, оставяна години наред в историята, дирята, която ще продължи и ще пребъде в вековете, дълго след като нас ни няма.

Антоанета Кейбашиева – ученичка в СОУ”СВ.св.Кирил и Методий”

 

Текстът е предоставен от Пламен Киселов