Приблизително 7 км. 

Умерен маршрут

лято, есен

Това е пътека, по която може да се стигне от гр. Ракитово до курорта Цигов чарк по хребета Бърдо. Изходен пункт на пътеката е Часовниковата кула. До Цигов чарк се стига за около 2 часа по жълта маркировка. Пътеката  е за всички възрасти, защото е лека и предлага за всеки по нещо:

  • За любителите на историята – крепост Кулата

  • За възрастните – гъби и множество билки

  • За децата – възможност да се покатерят на известната Янева скала

  • За любителите на природата – фотосафари с изглед към връх Сютка, крепостта Цепина, яз. Батак, Чепинската котловина с Велинград и връх Острец

Часовникова кула – построена през 1872 г. Както пише краеведът Петър Гелин: “Часовниковата кула е изградена от майстора Малик Челеби, а негов помощник е калфата Георги Дзигаров от Ракитово, 17- годишен, по- късно станал утвърден майстор-строител. Кулата е с форма на осмоъгълник, покривът й е конусовиден, обшит с ламарина. Каменната зидария е разделена с 11 хоризонтални пояси от осика, поставени през 1 м. Кулата е висока 18.60 м., стените са дебели 0.80 м.” Часовниковата кула в Ракитово е една от десетина запазени в България подобни кули от това време. Тя е описана в книгата на инж. Младен Цонев “Мъдростта на старите чаркове”.

Скалата “Бърдо” – тя е любимо място за разходка на ракитовци. От нея се открива прекрасен изглед към града и Пелевата кула.

Парк “Бърдоленд” – чудесна туристическа атракция за деца и възрастни. Състои се от Виа Ферата с два маршрута – за лица над 18 години и въжена градина с 22 различни елемента: въжен мост, въжен мост с препятствия, скок “Тарзан”, тролей за деца и за възрастни, мост с гуми, мост с въжета, халки, мрежа, змейка, греда, подвижна греда и други.

Местност Пикника – това е място за почивка, за палене на огън, за пикник. Има изглед към яз. Батак и възможност за отклонение от маршрута и отиване до водата. 

Местност Янева скала – култово тракийско място по стария път от Бесапара през рида Каркария към връх Сютка или към Доспат.

Крепост Кулата – Калинката – неизследвана крепост, която е играла помощна роля в системата от крепости на Цепина. От нея се разкрива възможност за фотосафари към връх Сютка, крепост Цепина, връх Милеви скали и рида Алабак, към цялата Чепинска котловина.