Милош Зяпков

Роден е в Ракитово. Баща му, анархист, е лежал в лагера Богданов дол, което слага отпечатък върху трудния път на поета. Учи в Педагогическото училище във Велинград. Записва задочно педагогика и литература в Софийския университет „Кл. Охридски“. От 1957 г. до края на живота си работи в ТВУ „Максим Горки“, Ракитово. Умира на 50 години при неизяснени обстоятелства; вероятно е убит от политическите си противници.

Творбите на Милош Зяпков излизат от печат едва след смъртта му. Единствен негов наследник е дъщеря му Албена Милошева Зяпкова, която наследява авторските права над произведенията му. През 1994 г. Деян Неделчев печели първа награда на „Златният Орфей“ с „Къде си ти“, музика Хайгашот Агасян.

Източник: Уикипедия

Коста Биков

Роден на 17 декември 1944 г. в град Ракитово. Средното си образование завършва в Техникум по механотехника в Пловдив през 1963 г., а след това завършва приборостроене във ВМЕИ „В. И. Ленин“ през 1971 г. През 1979 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност кинорежисура.

Източник: Уикипедия

Костадин Костадинов Бараков

1944-2007

Роден и израсъл в с.Костандово.Завършил икономическия техникум в гр.Пловдив и ВИНСС в София.Трудовия му стаж преминава  в системата на Министерството на външните работи.Кариерата му на дипломат като държавен експерт по политически и регионални въпроси за Югоизточна Европа и консул е отговорна.През всичките години на работа в Централното управление и в задграничните представителства на Република България в Атина,Солун,Никозия и Екатеринбург с присъщата си отзивчивост и всеотдайност дава своя приност за Родината.

Източник: Пламен Киселов 

Асен Цветков Милев

род.26.01.1955г.

Роден и израсъл в Костандово в школата по борба класически стил.Забелязан от специалистите преминава в школата на Левски спартак София.Републикански шампион.Заслужил майстор на спорта.Първо място на световното студентско първенство,вицесветовен на младежкото първенство по класическа борба,балкански шампион.

Източник: Пламен Киселов

Стоян Иванов Стойчев

10.01.1926г.- май 2000г.

Роден  в с.Костандово.Началното си образование завършва в родното си село.От малък обича книгите  ,чрез тях избира бъдещата си професия-Капитан на кораб. Кандидатства и е приет във Военно-морското училище”Никола Вапцаров”гр.Варна. Изпратен на специализация в СССР.Завръщайки се почва работа във Воено морския флот.През 1955г.завършва Военно морската академия.През 1958г.преминава във Български търговски флот.Плава като капитан далечно плаване с различни търговски кораби.Работи и в риболовния флот.Същевременно е преподавател  по навигация,астрономия и води практиката на учениците в Техникума по морски и океански риболов в гр.Бургас.През 1976г постъпва на работа в Алжир където е един от малцината лоцмани в пристанището на Алжир.Навсякъде представя достойно България и е пример за подражание.Има син Иван ,който работи  в УНСС катедра”Международни икономически отношения.Завършва земния си път през м.май 2000г.

Източник: Пламен Киселов 

Спартак Исаков Лещаров

 Род.10.06.1920г.

Герой на социалистическия труд- бригадир на комплексна бригада – миньор на открито. Награди: Златна звезда Герой на социалистическия труд, два ордена”Георги Димитров”,Орден „Червено знаме”,Орден „Златен на труда”,Значката”Майстор Кольо Фичето”,Златения медал „За МИРА”,Първенец пета и шеста петилетка,медал за Отечествената война и много грамоти за най-добър в професията.Работил на национални обекти:язовир”Васил Коларов”, Баташкия водносилов път, хидровъзел” Широка поляна”, язовир”Доспат”и каскада Белмекен-Сестримо на ПАВЕЦ”Чаира”.

„Израстнах в бедно селско семейство, станах строител по принуда но се гордея ,че строя едни от най-големите национални обекти на нашата социалистическа България,че ще оставим на нашите внуци – бъдеще.”

Източник: Пламен Киселов

Искате ли да ни помогнете да обогатим информацията в тази страница? Свържете се с Нас като използвате формата за контакт – помогнете ни да обогатим този уеб сайт и оставим история за поколенията! 

СВЪРЖИ СЕ С НАС

Във Велинград отваря врати уникален нощен клуб

април 27th, 2022|0 Comments

Клуб BOA - BEAST OR ANGEL ще взриви нощния живот в Родопите! Клубът излиза на сцената на нощния живот със заявки за уникална визия, модерни партита, невероятно шоу и още... Но какъв по-добър начин да

  • Йордановден в община Ракитово - снимка ФЕйсбук

Йордановден 2022 в община Ракитово

януари 18th, 2022|0 Comments

И тази година младежите от 3-те населени места в община Ракитово организираха уникално честване на Богоявление - един от най-чаканите и почитани християнски празници. Те се гмурнаха в студените и дълбоки води, за да

  • Алков камък, снимка Уикипедия

Мегалитно тракийско светилище Алков камък, Костандово

април 9th, 2021|0 Comments

Алков камък е мегалитно светилище, разположено на 2 km от град Костандово, Пазарджишко, България. В продължение на няколко сезона, между 1976 и 1985 година, археологическият обект е проучван в рамките на „Експедиция Бесика“. Проучването потвърждава култовия